Ensiaskeleet

Tervetuloa uuteen blogiini! Aion kirjoittaa tänne luontokokemuksistani sekä avata ajatuksiani erityisesti metsätalouteen ja luontoretkeilyyn liittyen. Lisäksi toivon, että blogin kirjoittaminen auttaisi minua löytämään kiinnostavia haasteita myös työelämässä. Tällä hetkellä tunnen olevani kuin kesän (toistaiseksi) parhaassa luontokuvassani oleva minkinpoikanen: mietin seuraavaa siirtoani!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Emoaan etsivä minkin poikanen Pyhtäällä 25.6.2016. Kuvaaja: Mikko Niemi

Minkkiemon vaikea valinta

Kesäkuun lopulla pääsin todistamaan jännittävää selviytymistaistelua, kun uhatuksi tullut minkkiemo joutui vaikean valinnan eteen. Minkkiperhe yritti pesiytyä mökkirantaan, joten päätimme ajaa emon ja poikaset pois, ettei kävisi kuten Yle:n pari vuotta vanhassa uutisessa. Myöhemmin selvisi, että huoli oli todellinen, koska kyseisen mökin edellinen omistaja oli naapurin mukaan joutunut uusimaan mökin lattian juuri minkin aiheuttamien hajuhaittojen takia. Minkkien pyytäminen ei sen sijaan tullut kyseeseen, koska naarasta, jolla on pesue, ei saa tappaa 1.5.–31.7.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Minkkien karkotus käynnissä

Uhattu minkkiperhe, emo ja kolme pientä poikasta, taistelivat rantakivikossa ensin rannan suuntaisesti yrittäen aina välillä lähteä ulommas merelle. Emo kuitenkin joutui toteamaan, ettei se pystynyt aaltoilevassa meressä huolehtimaan samaan aikaan kaikista poikasista. Se halusi viedä poikaset merenlahden yli rauhallisemmalle rannalle, mutta matka ei onnistuisi samaan aikaan kolmen poikasen kanssa. Äidinvaistojen ohjaama emo teki raskaan valinnan: kaksi poikasta oli vietävä turvaan ja yhden oli jäätävä vaaralliselle rannalle odottamaan. Niinpä emo lähti epävakaasti viemään kahta poikasta meren yli, ja yksi poikanen jäi rantakivikkoon vikisemään peloissaan. Seurasin poikasen tuskaa ristiriitaisin tuntein. Tilanne rauhoittui väliaikaisesti, kun poikanen löysi suojapaikakseen turvallisen kivenkolon.

Katsojien mielenkiinto kohosi jälleen rohkean emon ja sitä piirittävien merilokkien palatessa näköpiiriin. Kenties lokit ymmärsivät äidinvaiston ohjaaman minkkiemon olevan valmis tekemään poikastensa vuoksi mitä tahansa, sillä ne eivät uskaltaneet hyökätä minkin kimppuun. Lopulta näytelmä sai minkkiperheen kannalta onnellisen lopun, kun emo onnistui pääsemään rantaan ja hakemaan myös viimeisen poikasen turvaan merenlahden toiselle puolelle.

Näytelmän jälkipuintia

Mitä tästä tapahtumasta pitäisi ajatella? Ensinnäkin minkki on vieraslaji, jonka on todettu olevan haitallinen Suomen alkuperäiselle lajistolle: erityisesti vesikolle ja ulkosaaristossa pesiville linnuille. Mökin rakenteiden suojeleminen minkin pesiytymiseltä oli perusteltua – toivottavasti emme kuitenkaan ajaneet niitä kenenkään mökkinaapurin riesaksi. Kesän kääntyessä elokuuhun pari minkkiloukkua olisivat kyllä paikallaan minkkikannan kasvun rajoittamiseksi ja alueen runsaan merilinnuston suojelemiseksi.

Seuraava siirto!

Mitä minkkiemon toiminnasta voisi oppia? Tehtyjä virheitä on turha jäädä murehtimaan – emo saattoi todeta pesäpaikan valinnan virheelliseksi, mutta sen katse kääntyi nopeasti seuraavaan liikkeeseen. Sama asia esiintyy hyvin konkreettisesti esimerkiksi shakkipelissä: huonosta siirrosta voi kyllä oppia, mutta samassa pelissä sitä ei koskaan saa anteeksi. Shakkipeli jatkuu aina laudalla olevasta tilanteesta, jossa pyritään löytämään paras mahdollinen, pitkän tähtäimen tavoitteita edistävä seuraava siirto.

Shakkilaudalla löydän hyvät siirrot nopeasti – nyt etsin seuraavaa siirtoa työelämässä!

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Ensiaskeleet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s