Mustatorvisieni

Suunnistusta ja sienimaniaa

Oli tuulinen tiistai-ilta. Minut oli jälleen pyydetty vahvistukseksi Arbonautin suunnistusjoukkueeseen Firmaliigan tämän syksyn ensimmäiseen osakilpailuun. Odotettavissa olivat mahtavat maastot ja haastavat suunnistusradat Nuuksion kansallispuistossa, jonne suunnistajat pääsevät kilpailemaan hyvin harvoin.

Rastit hukassa

Syksyinen juoksukunto oli viritelty esiin jo parin edellisen viikon aikana, ja odotukset omaa suoritusta kohtaan olivat korkealla. Tällaisen lähtöasetelman seuraus lienee kaikille suunnistajille ilmiselvä: jalat veivät miestä kovaa vauhtia Nuuksion upeissa maisemissa, kunnes pää tajusi toistuvasti hukanneensa miehen sijainnin. Heti ensimmäisellä rastivälillä oli vaikeuksia, ja toista rastia lähestyessäni tuli jo iso virhe. Sen jälkeen mieli malttoi hetkeksi keskittyä rastien huolelliseen lähestymiseen, kunnes kuudennelle rastille piti taas juosta liian kovaa ja tehdä valtava virhe.

Sienimanian synty

Mustatorvisieni
Nuuksiosta löydetyt mustatorvisienet 11.8.2016. Kuva: Mikko Niemi

Suunnistuskilpailusta ei siis jäänyt juurikaan kehuttavaa. Maalissa harmittelin heikon suorituksen lisäksi sitä, että olisipa edes ollut muovipussi mukana, jotta olisin saanut kerättyä matkalle osuneet kantarellit ja suppilovahverot kotiin vietäviksi. Joukkuekaverini oli nähnytkin yhden vanhemman suunnistajan kantavan mukanaan isoa sienikassia. Nuuksion hikinen tiistai-ilta jätti minuun jälkensä: näille sieniapajille olisi vielä päästävä!

Ihana vapaus

Oli aurinkoinen, mutta sateen uhkaama torstaipäivä. Olen onnellinen, kun saatoimme lähteä Annan kanssa keskellä päivää ajamaan kohti Haukkalammen majaa Nuuksiossa. Mukana oli tiistai-illan suunnistuskartta, josta olin arvioinut omien muistikuvieni perusteella parhaat sienipaikat. Suuntasimme näin ollen kauas Nuuksion vilkkaimmista ulkoilupoluista, eri suuntaan kuin useimmat Haukkalammen majalle tulevat sienestäjät.

Mieletön saalis

Päivän sienisaalis
Päivän sienisaalis: lampaankääpiä, suppilovahveroita, mustatorvisieniä ja kantarelleja. Kuva: Mikko Niemi

Sieniretki ei kuitenkaan edennyt lainkaan alustavan suunnitelman mukaan. Emme edes päässeet suunnitellulle alueelle asti, kun mahtavia sienikätköjä paljastui metsästä toinen toisensa perään: mustatorvisienien peittämiä notkelmia, suppilovahveroiden valtaamia kallioiden reunoja, valtavien lampaankääpien asuttama varjoisa metsä sekä kantarelleja kaikkialla. Kolmessa tunnissa keräsimme sienisaaliin, josta riittää syötävää, jaettavaa ja säilöttävää pitkäksi aikaa. Uskomaton Nuuksion kansallispuisto!

Mustalampi Nuuksiossa
Erämaan rauhaa pääkaupunkiseudun kupeessa. Mustalammen nuotiopaikalle oli mukava pysähtyä paistamaan makkaraa ja ihailemaan maisemaa onnistuneen sieniretken jälkeen. Kuva: Mikko Niemi
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s